КОНКУРСЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Национален приз "Студент на годината" за 2006 година

08 Декември 2006 година

С изключителен ентусиазъм и увереност стартира първото издание на уникалното събитие на Национално представителство на студентските съвети в Република България. Едно събитие, което се реализира по идея на г-н Драгомир Стефанов от УНСС и с подкрепата и реализацията на г-н Даниел Йорданов - Председател на Националното представителство на студентските съвети. Решението за провеждане на това събитие се взема на Общо събрание на НПСС. Така стартира първото издание на конкурса.

Златина Георгиева от Медицински университет - гр. Плевен и Павел Гешев Зайков от Технически университет - гр. София са първите носители на наградата „Студент на годината”. Награждаването се проведе снощи, 07 Декември 2006 година, в зала „Христо Ботев” в Студентски град.
Наградите бяха връчени в десет категории. Спечелилите са: в категория “Сигурност и отбрана” - Калин Красимиров Копанов студент в 4 курс в Национален военен университет "Васил Левск; в категория “Здравеопазване” - Дилян Фердинандов студент в 6 курс в Медицински университет - гр. София; в категория “Аграрни науки и ветеринарна медицина” - Зорница Златева, студент в 4 курс в Аграрен университет - гр. Пловдив; в категория “Стопански науки” - Ваня Петрова, студент в 3 курс в  Университет за национално и световно стопанство; в категория “Педагогически науки” - Зорница Драганова, студент в 3 курс в Софийски университет „Св. Климент Охридски"; в категория “Природни науки” - Ивайло Недялков, студент в 4 курс в Технически университет - гр. София; в категория “Технически науки”- Генчо Гоев, студент 2 курс в Русенски университет „Ангел Кънчев”; в категория “Спортист на годината” - Надежда Петрова, студент в 5 курс във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.
За принос в развитието на студентските организации ще бъде удостоен Ивайло Симеонов, първият председател на Националното представителство на студентските съвети и настоящ преподавател в Технически университет - гр. София.

Водещи на събитието бяха Иван и Андрей от „Сблъсък”.

Мария Илиева, Светла Иванова, групите „Ъпсурт” и БТР се погрижиха за настроението на всички гости. Инициативата „Студент на годината” се провежда под патронажа на Министъра на образованието и науката - Даниел Вълчев. Целта й е – насърчаване на студентите при участието им в извънаудиторни занимания, научноизследователски проекти, национални и международни конкурси, реализиране на придобитите знания, популяризиране на постиженията на студентите сред българското общество.

Специално за инициативата е проведен национален конкурс за изработка на статуетка. В конкурсът участват няколко творби, а отличена е тази на Георги Георгиев от Национална художествена академия в София. Веднага след избора се изготвят и първите статуетки, които са изработени от месинг. Статуетката представлява птица, която лети свободно на постамент от две вертикални пилона. В началната творба е имало идея птиците да бъдат три, но в последствие тази концепция отпада и остава единицата като символ на самостоятелността на студента. Птицата символ на статуетката изразява своята свобода, единомислие и поглед от високо, на мечтите, които никой не може да постави в обща рамка. 

В конкурса взеха участие студенти от всички висши учебни заведения в България. Номинациите бяха направени от самите университети, като условието беше те да са завършили успешно първи курс, както и да са представили документи за квалификации, преквалификации, участие в проекти, конкурси и други. Председател на журито беше министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

НАГРАДЕНИТЕ В СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА '2006

 • Студент на годината
  Златина Георгиева от Медицински университет - гр. Плевен
  Павел Гешев Зайков от Технически университет - гр. София 

 • Категория “Сигурност и отбрана”
  Калин Красимиров Копанов студент в 4 курс в Национален военен университет "Васил Левски".
 • Категория “Здравеопазване”
  Дилян Фердинандов студент в 6 курс в Медицински университет - гр. София
 • Категория “Аграрни науки и ветеринарна медицина”
  Зорница Златева, студент в 4 курс в Аграрен университет - гр. Пловдив
 • Категория “Стопански науки” 
  Ваня Петрова, студент в 3 курс в Университет за национално и световно стопанство
 • Категория “Педагогически науки” 
  Зорница Драганова, студент в 3 курс в Софийски университет „Св. Климент Охридски"
 • Категория “Природни науки” 
  Ивайло Недялков, студент в 4 курс в Технически университет - гр. София
 • Категория “Технически науки”
  Генчо Гоев, студент 2 курс в Русенски университет „Ангел Кънчев”
 • Категория “Спортист на годината”
  Надежда Петрова, студент в 5 курс във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.
ПЛАКАТ 2006 ГОДИНА

Организатор на събитието:
НПСС България
Координатор: Антонио Дачовски
София, пл. Народно събрание №10, ет.4
тел.: 0894 414169, e-mail: student@npss.bg 

Регистрирай се за статии и новини от НПСС:
Имате въпрос? Кликни тук или посети сайта ни за контакти .